Cultural

CASA DE CULTURA OLTENITA-?? ???, ????? ??:??-deschiderea expozitiei „Un secol de istorie a Kibbutz-urilor din Israel”

În data de ?? ???, ????? ??:??, sunteți invitați la Direcția de Cultură Oltenița de pe str. Argeșului nr. 6A ? pentru a participa la deschiderea expoziției „Un secol de istorie a Kibbutz-urilor din Israel”, organizată de Centrul cultural româno-israelian în colaborare cu Primăria municipiului Oltenița și Direcția de Cultură Oltenița.
? Expoziția cuprinde 22 de panouri, de mărime 80×100 cm, în care sunt prezentate imagini, însoţite de o scurtă descriere în limba română, ce zugrăvesc aspecte din viaţa zilnică a locuitorilor kibbutz-urilor (comunităţilor agricole), propunându-și în același timp și o prezentare a fundamentului renaşterii Statului Israel şi al dezvoltării sale intense.
ℹ Primele aşezări rurale din Israel au fost înfiinţate de evreii plecaţi din România, Rosh Pinah şi Zikhron Ya’akov, urmare a hotărârii adoptate la Primul Congres Internaţional Sionist, care s-a ţinut la Focşani între 30 decembrie 1881 şi 1 ianuarie 1882, moment în care Mosheh David Iancovici a hotărât să se mute în Palestina, iar 30 de familii de evrei din Moineşti s-au hotărât să-l urmeze. Zikhron Ya’akov a luat naştere în decembrie 1882 prin strămutarea a 100 de evrei din Moineşti, România, conduşi de cărturarul şi pionierul Sionist Mosheh Gaster.
Astăzi, unele kibbutz-uri sunt unităţi economice de nivel mondial, iar altele contribuie la susţinerea şi dezvoltarea vertiginoasă a turismului în Ţara Sfântă.