PublicitateSocial

Asociaţia olteniţeană Dunăre.EDU implicată într-un act de diplomaţie culturală

 

EDU OLTENITAPotrivit Institutului de Diplomaţie Culturală din Germania, diplomaţia culturală poate fi cel mai bine descrisă ca acel curs de acţiuni care folosesc şi se bazează pe schimburi de idei, valori, tradiţii şi alte aspecte culturale sau identitare, pentru a întări relaţiile bi sau multi-laterale, pentru a spori cooperarea socio-culturală sau pentru a promova interesul naţional; diplomaţia culturală poate fi desfăşurată atât de entităţi din sectorul public, cât şi din cel privat sau din societatea civilă.

În acest context, Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa salută curajul şi entuziasmul asociaţiei Dunăre.EDU din Olteniţa care va fi gazdă pentru 150 de tineri din 25 de ţări, într-un eveniment deosebit. Astfel, în perioada 2-8 august 2015, la Bran, sub umbrela organizaţiei europene de tineret Active – sobriety, friendship and peace, se va desfăşura cea de-a 25-a tabără internaţională pentru tineri, Fortress2015.

„Un act onorabil, un bun exemplu de urmat pentru oricine doreşte să facă ceva pentru propria ţară, pentru promovarea acesteia şi pentru sădirea în tineri a unor repere sănătoase şi valoroase pentru viitorul lor şi al nostru – iată ce poate face o echipă internaţională, inimoasă şi energică. Mă bucură faptul că ne-am putut aduce şi noi o modestă contribuţie logistică şi de promovare a acestui eveniment. Să visăm frumos, la momentul în care Olteniţa însăşi va găzdui un astfel de eveniment internaţional.” – Raluca Surdu, deputat colegiul 5.RALUCA SURDU

În cadrul Fortress2015, timp de o săptămână, participanţii vor întreprinde activităţi în aer liber, vor fi implicaţi în ateliere creative şi educaţionale susţinute de profesionişti dedicaţi. Pe lângă experienţele educaţionale, atmosferă, privelişte şi vremea care ţine întotdeauna cu cei curajoşi, organizatorii au pregătit şi un cadru aniversar deosebit prin facilitarea a două dezbateri între tineri şi oaspeţi speciali. Pornind de la o expoziţie de artă fotografică despre drepturilor omului şi de la vizionarea unui documentar Active, dezbaterile vor crea cadrul de exprimare şi de deschidere a unor noi câmpuri de cunoaştere între participanţi. În timpul acestora, cei care vor lua cuvântul vor face o retrospectivă a activităţii şi evoluţiei organizaţiei Active în contextul oferit de societatea civilă europeană în decursul unui sfert de secol. Cel mai important poate, participanţii vor fi purtaţi în viitor printr-un exerciţiu de imaginaţie asupra devenirii societăţii civile europene. La dezbateri sunt aşteptaţi reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile, autorităţilor locale din România, instituţiilor internaţionale, precum şi alte părţi interesate. Noutăţi despre efortul de organizare pot fi găsite pe site-ul web al evenimentului: www.activeeurope.org/fortress2015 (în limba engleză).
Material realizat de Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa