ACTIVITATE DE PREVENIRE A ÎNȘELĂCIUNILOR DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTI
Poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Călărași desfăşoară acţiuni de informare a populației pentru reducerea riscului de victimizare din înşelăciuni.
Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obțină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sunt din ce în ce mai complexe.
Pentru a putea lua cele mai bune decizii atunci când vă aflați în situații ce vă pot crea prejudicii, prezentăm câteva din metodele folosite de infractori pentru a le înșela pe victime.
METODA ACCIDENTUL
Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.
Autorii contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituții publice, specialist în științe juridice) le comunică acestora că ruda a comis un accident rutier, soldat cu victime copii, iar că pentru a scăpa de urmărirea penală trebuie să depună o sumă de bani în lei sau valută într-un anumit cont bancar.
Victimele, sub şocul de moment, nu au posibilitatea de a contacta ruda care ar fi comis presupusul accident rutier, fiind ţinute în mod constant la telefon şi,
speriate de eventualele consecinţe juridice care s-ar putea răsfrânge asupra rudei, plătesc respectiva sumă de bani sau o mare parte a acesteia în contul indicat de autori. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu complicele sau complicii, cărora le înmânează banii.
Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, ,,persoanei oficiale” care a dat telefonul.
Metoda ,,Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoarea.
PRIN FOLOSIREA DE CALITĂŢI MINCINOASE
Autorii, sub pretextul că sunt reprezentanţii unei instituţii publice sau private, induc în eroare şi menţin victimele în această stare, cum că trebuie să plătească o sumă de bani pentru a beneficia de un anumit serviciu, de obicei foarte tentant (creşterea pensiei ca urmare a accesării unor fonduri europene, presupuse avarii sau verificări la instalaţiile de gaze sau apă).
În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.