RADIO TV OLTENITA
PublicitateSocial

Calendarul majorarilor salariale din Invatamant-Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca bugetul pentru Educatie se va inchide anul acesta cu 4% din PIB.

ministrul-educatiei-sorin-cimpeanu_5401Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca bugetul pentru Educatie se va inchide anul acesta cu 4% din PIB.

Desi a fost solicitata o crestere cu 50% a procentului din PIB pentru acest segment, bugetul Educatiei se inchide cu 4% din PIBm, a anuntat ministrul Educatiei.

“Anul acesta ne vom inchide bugetul pe 4% din PIB pe educatie. Intotdeauna am fost de parere ca o educatie de calitate fara resurse financiare este greu de imaginat si sigur ca dorim cresterea bugetului. Incercam sa promovam aceasta crestere atat la nivelul educatiei, cat si la nivelul cercetarii.

Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru educatie in anul 2016. Am avansat o solicitare de crestere cu 50 la suta a bugetului cercetarii. Ne inchidem anul acesta la cercetare pe 0, 24% din PIB pe resurse alocate de la buget si pe 0,14% din PIB pentru resurse private atrase in cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020”, a declarat Ministrul Educatiei.

Ministrul Educatiei a vorbit si despre calendarul majorarilor salariale in Invatamant, care urmeaza sa se aplice in lunile urmatoare.

“Sunt convins ca la nivelul acestuia an se vor gasi resursele necesare pentru a se reflecta, inclusiv din perspectiva sistemului de salarizare, faptul ca si educatia si sanatatea sunt prioritati nationale pentru Guvernul Romaniei. Am avansat propunere de crestere de 10% in paralel cu acordarea titlurilor executorii, ultima transa pe 2016 si tot ce a mai ramas pe 2017.

Solicitarea sindicatelor a fost de acordare a unui procent de 15%. Avem executia bugetara pe primele trei trimestre si in scurt timp o sa anuntam ce cresteri salariale sunt posibile in educatie”, mai spune Sorin Cimpeanu.

In urma negocierilor cu sindicatele din invatamant, Guvernul a decis sa majoreze cu 10% salariile personalului didactic, incepand cu 1 decembrie 2015, independent de legea salarizarii personalului platit din fonduri publice.sursa-http://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/bugetul-pentru-educatie-se-va-inchide-cu-4procente-din-pib-calendarul-majorarilor-salariale-din-invatamant-5401.html