RADIO TV OLTENITA
Video

?? ????̦? ???, ???????̦?! ?? ????̦? ???, ???????̦???! ?? ??????? ???? – ??? ?? ??? ?? ?? ?̂??????̦???? ????̦???? ??????!

RADIO TV OLTENITA
OPRITI PLAYERUL AUDIO-DIN DREAPTA (SUS) PTR. O BUNA VIZIONARE A MATERIALELOR VIDEO

23 aprilie este o dată plină de semnificație pentru locuitorii orașului nostru. În urmă cu 169 de ani, în 1852 , ei i-au cerut prințului Alexandru Ghica să înființeze la Oltenița, “ oraș de negoțu , slobod de orice dări anuale”. De asemenea, au promis prințului să-l despăgubească , “odată pentru totdeauna” pentru locurile ce li se vor da.
Prințul ceda din moșia sa de 600 de pogoane, situată de la magazia de sare ( unde este astăzi stadionul ) în jos, spre Dunăre pe lângă râul Argeș , 100 de pogoane ca să fie vatra viitorului oraș. Astfel , începînd cu data de 23 aprilie 1853, viitorii orășeni puteau să-și desfacă produsele alimentare și băuturile fără nicio restricție.
Un gest de o măreție extraordinară făcut de acest prinț pentru locuitorii așezării de la Dunăre. Și astăzi, ca locuitor al acestui oraș și ca om preocupat de istoria locurilor în care s-a născut și crescut, nu pot să nu apreciez acest fapt și în același timp, sa nu fiu conștientă că perspectivele dezvoltării acestei așezări au fost deschise atunci, în 1853, când Oltenița a devenit oraș și când oportunitățile situării la Dunăre au putut să fie valorificate mult mai bine.
Dacă locuitorii așezării rurale de atunci, din secolul XIX , au întrevăzut perspectivele ce se deschideau localității lor prin transformarea în oraș, daca ei, mai puțin știutori de carte, au reușit să-și mobilizeze forțele și să-și atingă obiectivul , având ca exemple alte orașe din țară, cum ar fi Alexandria, Calafat, Turnu Severin, Călărași, atunci și noi, cei de astăzi , care avem toate mijloacele necesare , trebuie să ne mobilizăm și să facem ca acest oraș binecuvîntat de natură prin așezarea sa la confluența dintre Argeș și Dunăre, să se ridice la standardele orașelor europene de pe malul minunatului fluviu. Așa cum cei de ieri nu au așteptat de la nimeni, nici noi, astăzi, să nu fim indiferenți și să nu așteptăm din exterior. Dacă ne place să trăim liber, într-un oraș în care Dunărea nu numai că ne oferă o perspectivă naturală frumoasă, dar ne aduce pe valurile ei și numeroși turiști, haideți să arătăm că avem un potențial geografic, hidrologic, etnografic pe care suntem capabili să-l valorificăm , astfel încât , Oltenița să devină punctul de atracție atât pentru turiștii străini, cât și pentru numeroși bucureșteni care vor să se recreeze la sfârșit de săptămână.
Haideți să facem împreună din orașul nostru locul unde turiștii nu pot pleca fără să-și cheltuiască banii !
Haideți să facem împreună din orașul nostru locul unde adolescenții cinstesc memoria înaintașilor prin minunatele activități pe care le desfășoară, povestind despre istoricul urbei lor, călătorilor pe care îi întâlnesc atunci cînd străbat străzile acestuia, de la gară până la hotelul Vornicu, din centrul orașului și de la Tunul de apă pînă în portul care a așezat Oltenița pe harta orașelor riverane Dunării.
Așa arătăm că ne pasă de locul în care trăim , cinstim memoria înaintașilor și avem perspectivă asupra viitorului orașului.
LA MULȚI ANI dragi oltenițeni, locuitori care aveți șansa să trăiți într-un oraș binecuvântat de natură și ocrotit de marele mucenic Sf. Gheorghe ! – Niculiță Liliana, profesor Istorie – Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”
” Dragi prieteni, din cauza condițiilor meteo, cele două mini-expoziții de fotografie organizate sub egida „Zilelor Orașului Oltenița”: ???????̦? ?? ?????????̆ ?̦? ???????̦? – ????? ???????????, vor putea fi vizitate în interiorul sediului Direcției de Cultură din Parcul Central.
De asemenea, vă invităm să vizitați și expozițiile permanente. Intrarea va fi liberă și va fi permisă numai în condițiile respectării regulilor de protecție sanitară pe toată durata vizitei.