RADIO TV OLTENITA
Cultural

OLTENITA DE ALTADATA-UPDATE-Groaznica nenorocire din Oltenita-ziarul ADEVARUL din 1 iulie 1925 !

LINK-RADIO OLTENITA-https://vocescampi.ro:8001/live.mp3-SURSA-Pagina de facebook a dlui NICOLAE TIRIPAN –https://www.facebook.com/nicolae.tiripan?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARCk2mmW7jz3COPAL9n-BrQAV-GFFtqTE7cz5qdkKXaDMzWyyCn3ofxhB9joUA2MEYk-yFPvL_hL-j0g&hc_ref=ARTX4_tUCD3FgYw49H5KRpDURmNBitDzjrBqxvPHzhXrIWI6_9hqKiP7uY5osYoThdM&fref=nf-                                                                                                                                                                                                                                      Pe 19 octombrie 2020, dl Dumitru Dragon distribuia un link despre nenorocirea ce s-a abătut asupra orașului Oltenița în ziua de 29 iunie 1925. Astăzi vă invit să aflați cum a văzut trimisul ziarului „Adevărul” groaznica nenorocire.
GROAZNICA NENOROCIRE DIN OLTENIȚA
RELATATĂ DE ZIARUL „ADEVĂRUL”
Cu ceva vreme în urmă, mai exact pe 19 octombrie 2020, domnul Dumitru Dragon distribuia un link al RADIOTVOLTENIȚA.RO: „Universul! Din 1 iulie 1925 relatează drama din Oltenița de marți 29 iunie 1925.” În comentariul meu scriam că și alte ziare centrale au relatat această dramă și că voi prezenta ceea ce a consemnat ziarul „Adevărul”.
Într-adevăr, ziarul „Adevărul” din 1 iulie 1925 consemna sub titlul: „Groaznica nenorocire din Oltenița. 15 eleve omorâte. Doliu în oraș. Numele victimelor”, semnat B. Râp. următoarele:
„După cum a anunțat ziarul Dimineața, la Oltenița s-a produs o înfiorătoare nenorocire, în urma căreia au căzut victime 15 eleve.
Iată, din ancheta făcută de trimisul nostru, împrejurările în care s-a produs acest dezastruos accident.
CUM S-A PRODUS NENOROCIREA
În grădina societății „Paza Dunării” din strada Cuza Vodă, a avut loc ieri la orele 5 seara, o serbare organizată de școlile din localitate cu ocaziunea sfârșitului de an școlar.
În apropiere de locul serbării se afla o ghețărie, construită în pământ, în mod primitiv, proprietatea comerciantului Fundăneanu, domiciliat în strada Carol.
Un număr de vreo 30 de eleve, pentru a observa mai bine desfășurarea serbării, s-a urcat pe acoperișul ghețăriei care nu era așa de înălțat de pământ.
PRĂBUȘIREA GHEȚĂRIEI
Nu trecu însă nici jumătate de oră, când, la un moment dat, acoperișul s-a prăbușit în fundul gropii unde se afla depozitată ghiața. Micile eleve au căzut una peste alta înăuntru și vaietele lor se auzeau în toată grădina.
Mulțimea adunată la serbare fiind atrasă de strigătele sărmanelor victime, a alergat spre locul nenorocirii pentru a vedea ce s-a întâmplat.
PANICĂ ÎN PUBLIC
Elevele erau aproape complet acoperite de sfărâmăturile acoperișului. În primul moment publicul, de emoție, nu mai știa ce să facă. Unii, înspăimântați, au fugit în fața grozăviei spectacolului. Alții, mai tari, au început imediat operațiunile de salvare. Grinzile de la tavan care erau putrede, au fost înlăturate. De sub dărâmături au fost scoase 15 cadavre. Vreo 10 eleve mai ușor rănite, se aflau aproape în nesimțire. Mai mulți medici chemați în grabă, au dat primele ajutoare rănitelor.
ANCHETA
La fața locului au mai venit, între alții, d. polițai Serafitopol și comisarul Cristescu, care au început ancheta.
Din primele cercetări s-au stabilit următoarele: Acoperișul ghețăriei s-a surpat din cauză că grinzile din tavan erau putrede. Elevele căzute în interiorul ghețăriei, au murit asfixiate.
Au fost audiați de către d. comisar Cristescu, însărcinat cu continuarea cercetărilor, d-nii profesori Al. Pârvulescu, B. Șeitan de la școala nr. 2 de băieți, d-na Maria N. Mănescu, directoarea școlii nr. 1 de fete și d-șoara E. Constantinescu de la aceiași școală.
Martorii au declarat că copiii s-au urcat pe acoperișul ghețăriei fără să fie văzuți de ei.
NUMELE VICTIMELOR
După terminarea cercetărilor reprezentanții poliției au procedat la identificarea elevelor omorâte în acest grozav accident. Iată numele lor: F. Cerdea de 9 ani, clasa III-a; Anghelina Drăgan Gheorghe de 12 ani, clasa II-a; Lucia Eustațiu, clasa II-a, 8 ani; Elena Ionescu, clasa III-a, de 11 ani; Sofia Frigator 9 ani, clasa IV-a; Vera Frigator, clasa II-a, în etate de 9 ani; Lucia Ilie 11 ani, clasa IV-a; Emilia Vlad Vasile 10 ani, clasa III-a; Valeria P. Săndoiu 6 ani, elevă la grădina de copii; Leana Petre Ionescu, 12 ani, clasa IV-a primară; Gherghina Anghel Cristache, 12 ani, clasa IV-a; Leana Jeana P. Mirescu, 11 ani, clasa IV-a; Madinoaie Alexandrina, 10 ani, clasa IV-a; Alexandrina Iancu Ionescu, 11 ani, clasa IV-a.(deși au fost 15 victime, se dă numele la doar 14 dintre acestea-n.ns.)
Părinții copiilor morți și-au luat acasă cadavrele pentru a le înmormânta.
D. comisar Cristescu a trimis o telegramă parchetului general din București, căruia i-a adus la cunoștință această nenorocire, cerând permisiunea de a se înmormânta cadavrele.
DOLIUL ORAȘULUI
Vestea acestei nenorociri s-a răspândit ca fulgerul în oraș producând o adâncă consternare în întreaga populație.
În semn de doliu, toate magazinele și-au tras obloanele, redeschizându-le astăzi dimineață. Aseară nu a avut loc nici un spectacol.”
A doua zi, 2 iulie 1925, ziarul reia subiectul și același trimis al ziarului, sub titlul „Doliul orașului Oltenița”, cu subtitlurile: „Pelerinagiul de la biserică. Asupra cui cade răspunderea groaznicului accident. Înmormântarea celor 13 cadavre” scrie: „Populațiunea din acest orășel mai este încă sub grozava impresiune a celor petrecute la ghețăria din vecinătatea grădinei societății culturale „Paza Dunărei” unde și-au găsit moartea 15 eleve de școală.
CATAFALCUL IMENS
Cadavrele a 13 dintre acești copii, au fost depuse pe un catafalc lung de 15 metri așezat în biserica Sft. Nicolae. La domiciliu au rămas numai cadavrele celor doi copii ai deputatului Frigator.
În cursul zilei de ieri a fost, la biserică, un adevărat pelerinagiu; toți locuitorii din oraș, cât și populația din Oltenița Rurală au venit la biserică pentru a depune flori pe corpurile nenorociților copii. Elevele sunt toate îmbrăcate în rochițe albe. A făcut o profundă impresie cadavrul copilei Valeria P. Săndoiu, în etate de 6 ani, care avea așezat lângă dânsa păpușa ei, cu care se juca pe când era în viață.
PRĂVĂLIILE ȘI ATELIERELE NU LUCREAZĂ
Aspectul orașului este același astăzi ca și în seara zilei de 29 iunie, când s-a întâmplat groaznica nenorocire. Mare parte din prăvălii au rămas închise. Lucrătorii n-au ieșit la lucru.
Până și zidarii care lucrează la mai multe construcții, au rămas în casă, refuzând de a veni la lucru.
LA CĂPĂTÂIUL MORȚILOR
Am vizitat aseară biserica Sft. Nicolae unde se află depuse cadavrele victimelor. Cele mai multe au ochii deschiși, iar un copil în etate de 9 ani, are fața vânătă din cauza loviturilor.
JALEA FAMILIILOR
Tăcerea lugubră a bisericii, este întreruptă de gemetele membrilor familiilor celor moarte, care rămân ceasuri întregi îngenunchiați lângă micile cadavre.
RĂSPUNDEREA NENOROCIRII
Asupra responsabilităților acestei groaznice nenorociri, se discută foarte mult în toate cercurile locale. Părinții elevelor căzute în acest accident, în durerea lor, acuză pe profesorii care n-ar fi supravegheat mai de aproape pe eleve.
Alții acuză primăria că n-a pus la dispoziția școlilor, în mod gratuit, un local propriu pentru serbări. Școlile neavând acest local, au fost silite să apeleze la o instituție particulară cum este societatea „Paza Dunării”, care a pus la dispoziția corpului didactic un local așa cum îl avea: impropriu și primitiv.
Primăria avea datoria în acest caz să trimită, înainte de începerea producțiunii, oameni competenți care să cerceteze localul unde trebuia să se adune mii de oameni.
AJUTORAREA FAMILIILOR SĂRACE
Primăria a dat părinților săraci, care au avut de suferit în acest accident, câte trei mii de lei ca ajutor.
De asemenea, d. deputat Mircea Frigator a trimis părinților săraci câte o sumă de bani pentru a avea cu ce să suporte cheltuielile de înmormântare.
LĂMURIRILE UNOR MARTORI OCULARI
Din declarațiile mai multor martori oculari, am putut constata că moartea nefericitelor eleve nu se datorește nici adâncimii gropii și nici acoperișului care era construit din stuf. (Citind cele consemnate de ziarul „Adevărul” îmi imaginez ghețăria din satul natal, care avea acoperișul tot din stuf, dar destul de gros, circa 40-50 cm.-n.ns.)
În momentul când acest acoperiș s-a surpat, panica fiind mare, numeroșii părinți care se aflau la serbare, au dat năvală sărind în groapă și călcând cu picioarele cei 30 de copii căzuți. Mulți din acești copii au murit striviți de picioarele mulțimii înspăimântate.”
În continuare sunt date numele elevelor rănite, cu ocazia acestei nenorociri: Ștefana Grigore N. Paraschiv de 11 ani din clasa IV-a; Angela Matei Zaharia, 11 ani, clasa IV-a; Lucia Zamfirescu, 12 ani, clasa IV-a; Florica Stoicescu, 8 ani, clasa II-a; Dochia Valentina, 10 ani, clasa III-a; Elisabeta Iliescu, 11 ani, clasa IV-a; Marița Dumitru Mrichilă, 10 ani, clasa II-a; Maria Riglanu Carol, 10 ani, clasa IV-a; Petrache Țane, 10 ani, clasa III-a; Stancu M. Gherghina, 12 ani, clasa IV-a.
În continuare, trimisul ziarului scrie că: „Azi dimineață la orele 10 a avut loc înmormântarea celor 13 victime, ale căror cadavre se aflau depuse la biserică. Au luat parte la această tristă solemnitate peste zece mii de oameni.
La biserică au ținut discursuri domnii: Niculescu-Dorobanțu, prefectul județului, părintele Ion Ionescu, Niculescu, etc. În cuvântări înduioșătoare, toți vorbitorii au relevat pierderea ce o suferă atât populația cât și părinții prin pierderea celor 15 tinere vlăstare.
Sicriele care au fost depuse în două care funebre special amenajate, erau complet acoperite cu flori.
La ora 1 trista solemnitate a luat sfârșit.
UN MONUMENT PENTRU VICTIME
S-a constituit un comitet care a luat inițiativa ridicării unui monument pe locul unde și-au găsit moarte cele 15 eleve.
Înmormântarea celor două fetițe ale d-lui deputat Frigator, va avea loc azi la orele 3