RADIO TV OLTENITA
Social

Laptele praf gratuit nu a mai ajuns la sugarii din județul Călărași, de două luni de zile

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Călărași nu mai distribuie, la ora actuală,  laptele praf gratuit, necesar sugarilor ce nu sunt alăptați de mame. Ultima cutie de lapte praf a fost ridicată din depozitul  D.S.P. Călărași, la jumătatea lunii februarie a.c. . De atunci, au trecut mai bine două luni de zile, iar părinții sunt nevoiți să cumpere laptele praf necesar bebelușilor, la prețuri mai puțin accesibile multora dintre ei.  Reprezentanții Direcției Județene de Sănătate Publică  speră ca această problemă să fie rezolvată în cel mai scurt timp. ,,Am fost înștiințați de către Ministerul Sănătății, printr-o adresă scrisă că, pentru   județul nostru,  a fost alocată, într-o primă etapă,  suma de 90.000 de lei pentru achiziționarea stocului de lapte praf necesar, prețul de referință, pentru un kilogram, fiind de 26.5 lei, fără TVA.  Noi estimăm că laptele praf ,ce va fi achiziționat în baza sumei alocate de 90.000 de lei, va putea fi asigurat numai pentru următoarele două luni și jumătate , urmând ca în decursul acestui an să fie  repartizate și  celelalte sume necesare asigurării stocului, așa cum este stipulat și în Contractul Cadru încheiat cu Ministerul Sănătății”, a spus directoarea D.S.P. Călărași, dr. Corina Șebe.

În județul nostru, beneficiază de lapte praf gratuit peste 1500 de sugari ce sunt incluși în ,,Programul național de sănătate a femeii și copilului” -Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta  cuprinsă între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. Conform procedurii, Direcția Județeană de Sănătate Publică  distribuie laptele către primării,  după care este distribuit la beneficiarii finali, numai pe bază de rețetă eliberată de către medicul de familie. Potrivit directorului D.S.P., dr. Corina Șebe, în prezent, se poartă discuții la nivelul Ministerului  Sănătății pentru revizuirea criteriior de acordare  a laptelui praf gratuit, întrucât o mare cantitate din  acest produs ajunge, în foarte multe cazuri,  la sugarii ai căror părinți se confruntă cu probleme sociale.

Ceea ce nu este considerat în regulă, de către reprezentanții  Ministerului Sănătății, care spun că laptele praf gratuit trebuie să fie distribuit numai în scop medical, nu și social.-SURSA-ACTUALITATEA DE  CALARASI.RO